Prefectul de Vaslui, cercetat penal pentru abuz în serviciu în urma manifestațiilor de la Pungești

Prefectul de Vaslui, cercetat penal pentru abuz în serviciu în urma manifestațiilor de la Pungești
Publicat: 20/11/2013, 19:32
Actualizat: 05/02/2016, 19:43

Prefectul de Vaslui, Radu Renga, este cercetat penal pentru abuz în serviciu, în urma manifestațiilor de la Pungești împotriva gazelor de șist, după ce o asociație din Mureș a depus o plângere potrivit căreia prefectul „a trimis abuziv și ilegal jandarmii să acționeze împotriva oamenilor pașnici”.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor Vaslui îl cercetează penal pe prefectul de Vaslui, Radu Renga, în urma unei reclamații prin care reprezentantul Guvernului în teritoriu este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanei și intereselor publice, precum și de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sesizării făcute de Asociația „Valea Soarelui” Târgu-Mureș, prefectul Radu Renga „a trimis abuziv și ilegal jandarmii să acționeze împotriva oamenilor pașnici” în timpul manifestațiilor din 16 octombrie 2013 de la Pungești împotriva explorării și exploatării gazelor de șist.

„Reprezentanții unei asociații au sesizat organele judiciare cu privire la săvârșirea de către reprezentanții Prefecturii Vaslui a unor infracțiuni de abuz în serviciu. Aspectele sesizate fac referire la evenimentele care au avut loc pe raza comunei Pungești, dosarul aflându-se în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Vaslui, Mihaela Ștraub.

Prefectul Radu Renga susține că nu se teme de reclamația depusă, fiind convins că organele de anchetă își vor face datoria.

„Trăim într-o țară democratică, membră a Uniunii Europene, în care fiecare cetățean, organizație non-guvernamentală sau instituție publică are dreptul să facă o plângere penală dacă o consideră necesară. Sunt convins că instituțiile statului vor ancheta speța și vor concluziona în conformitate cu legislația din România”, a precizat prefectul Radu Renga.

Potrivit acestuia, Poliția a solicitat deja toate documente de la Prefectura Vaslui care au stat la baza emiterii acelui ordin de folosire a efectivelor aflate la dispoziția Jandarmerie pe 16 octombrie pentru a debloca drumul și a proteja populația din Pungești.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Protestele localniclor din Siliștea au început în 14 octombrie, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parțial, drumul județean ce tranzitează comuna Pungești. A doua zi, la proteste au fost prezenți și patru preoți de la bisericile din comuna Pungești, toți îmbrăcați în straie bisericești, iar în imediata vecinătate a parcelei deținute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopții.

În dimineața de 16 octombrie, la Siliștea au ajuns două utilaje ale societății care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de șist, însă protestatarii au împiedicat accesul acestora în zonă.

În după-amiaza acelei zile, jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor din localitatea Siliștea, pentru a elibera șoseaua pe care aceștia o blocaseră, mulți dintre manifestanți fiind bruscați și luați pe sus de forțele de ordine.

Seara, la Siliștea s-au aflat prefectul județului Vaslui, Radu Renga, și șeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorbă cu reprezentanții locali ai forțelor de ordine. Ulterior, jandarmii aflați în zonă, care interveniseră în cursul după-amiezii, au fost retrași din dispozitiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obținerea unui nou permis, doar cu un singur clik. Cine îl poate obține
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×